Vepřové maso s bramborami
Ingredience:
800 až 1000 g vepřové kýty nebo plece
1 kg brambor
1 lžíci řepkového oleje
60 g tvrdého sýru
1 cibuli
2 lžičky dijonské hořčice
250 ml 12% smetany na vaření
100 ml zeleninového vývaru
Sůl, pepř
Postup:
1. Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky
2. Vypereme je a smícháme s nakrájenou cibulí, se solí, s pepřem, olejem a zeleninovým vývarem. Dáme na dno zapékací misky
3. Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Položíme ho na brambory, potřeme hořčicí, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme sladkou smetanou
4. Celý pekáč zakryjeme alobalem a pečeme takto zhruba 60 minut
5. Poté ještě půl hodinky dopékáme odkryté. Teplota pečení se pohybuje od 200 do 220 °C dle vaší trouby